Blog / KEDİ AŞI TAKVİMİ
KEDİ AŞI TAKVİMİ
Yazar Kübra Taşkara , August 27,2020

KEDİ AŞI TAKVİMİ

Yavru ve yetişkin kedilerin belirli aralıklarla aşılanması sağlıkları açısından büyük önem taşımaktadır. Aşılama yalnızca onların sağlıklarını korumakla kalmaz...

 Aşılama yalnızca onların sağlıklarını korumakla kalmaz; her anımızda yanımızda olan petlerimizin, bizlere hastalık bulaştırma riskini ortadan kaldırır.

KEDİLERİN AŞI TAKVİMİ NASIL OLMALI?

45-55 günlük kedi genel muayene+iç ve dış parazit uygulaması (2 ayda bir tekrar)

60-70 günlük kedi genel muayene+Karma aşı I.Doz

75-85 günlük kedi genel muayene+Leukemia aşısı I.Doz

90-100 günlük kedi genel muayene+Karma aşı II.Doz

105-115günlük kedi genel muayene+Leukemia aşısı II.Doz

120-130 günlük kedi genel muayene+Kuduz aşısı

1 yaştan sonraki yetişkin kediler için;

Karma aşı I Doz

Leukemia aşısı I Doz

Kuduz aşısı I Doz şeklinde uygulanmalıdır.

İç ve dış parazit uygulamaları: Özellikle sokaktan sahiplenilen yavru canlarımızın sindirim sistemlerinde bulunan tenya, kancalı kurt ve şerit gibi iç parazitler ve bit, pire, kene gibi gözle görebildiğimiz, canlımızın vücudunda bulunan dış parazitler bağışıklık sistemini önemli ölçüde baskılamaktadır. İç ve dış parazit uygulaması yapılarak kedimiz bu parazitlerden arındırılması sağlanıp bağışıklık sistemi güçlendirilmektedir.

Karma aşı uygulaması: kedi viral rhinotracheitis, kedi calisi virüs ve kedi panleukopenia (kedi gençlik hastalığı) virüsünün neden olduğu enfeksiyonlara karşı kombine şekilde uygulanan ve virüs etkenlerine karşı tam koruma sağlayan aşıdır.

Leukemia aşı uygulaması: Kedi lösemi hastalığına (Feline leukemia virüs) karşı tam koruma sağlayan aşıdır.

Kuduz aşı uygulaması: Kuduz etkeni olan Rabies virüsüne karşı tam koruma sağlayan aşıdır.

Önemli not: Yapılacak olan aşı takvimi yavrunun anneden ayrılma zamanı, ırkı ve karakteristik özelliğine göre farklılık göstermektedir. İlk aşılama zamanında yapılan karma ve leukemia aşılarının tekrarlanması aşıların tam bir koruma sağlaması açısından önemlidir.