Blog / KÖPEK AŞI TAKVİMİ
KÖPEK AŞI TAKVİMİ
Yazar Kübra Taşkara , August 27,2020

KÖPEK AŞI TAKVİMİ

Köpeklerimiz bizim için ailemizin bir ferdi gibidir. Bu düşünceyle yola çıkarak onların ihtiyacı olan aşıları yaptırmak daha sağlıklı bir yaşam sürmelerini sağlamaktadır.

KÖPEK AŞI TAKVİMİ NASIL OLMALI?

40-45 günlük köpek genel muayene+ iç ve dış parazit uygulaması (2ayda bir tekrar)

45 günlük köpek genel muayene + Puppy Dp aşısı

60 günlük köpek genel muayene + Karma aşı I.Doz

75 günlük köpek genel muayene + Karma aşı II. Doz

90 günlük köpek genel muayene+ Corona aşısı I.Doz

105günlük köpek genel muayene+ Corona aşısı II.Doz

120 günlük köpek genel muayene+ Bronchine aşısı I.Doz

135 günlük köpek genel muayene +Bronchine aşısı II.Doz

150 günlük köpek genel muayene + Kuduz aşısı

1 yaştan sonraki yetişkin köpekler için;

Karma aşı I Doz

Corona aşısı I Doz

Bronchine aşısı I Doz

Kuduz aşısı I doz şeklinde uygulanmalıdır.

İç ve dış parazit uygulamaları: Köpeklerin sindirim sistemlerinde bulunan iç parazit (tenya, kancalı kurt vb.) ve deri üzerinde bulunan dış parazitlere (kene, bit, pire) karşı koruma sağlayan uygulamadır. Her 2 ayda bir düzenli olarak tekrarlanmalıdır.

Karma aşı uygulaması: 5 farklı virüse karşı koruma sağlayan aşıdır. Bunların içinde;

 Canine distemper virüsü: Köpek gençlik hastalığı olarak bilinen bu virüs yavru köpeklerde solunum, sindirim ve sinir sistemini etkileyen, ölümcül ve bulaşıcı hastalık etkenidir.

 Canine adenovirüs Tip2: Solunum sisteminde enfeksiyona sebep olan bu virüs “Kennel Cough” gibi köpek öksürüğü hastalığına (Barınak hastalığı) hazırlayıcı etkendir.

 Canine parainfluenza: Üst solunum yollarında enfeksiyona sebep olan bu virüsten korunmak için uygulanan aşıdır. Öksürük ile seyreder.

 Canine parvovirüs: Halk arasında kanlı ishal olarak bilinen bu hastalık etkeni kusma, ishal, dışkıda kan ve dışkının kötü kokması ile karakterizedir. Son derece ölümcül ve bulaşıcı bir virüstür.

 Leptospira canicola: Bakteriyel kökenli bir etken olmasına rağmen böbreklerde bozukluk, kanlı ishal ve sarılık ile karakterize bir hastalıktır.

Coronavirüs aşı uygulaması: İştahsızlık, ishal (kanlı-mukuslu) ve kusma ile seyreden viral kökenli coronavirüs canin etkenine karşı koruma sağlayan aşıdır.

Bronchine aşı uygulaması: Bakteriyel kökenli olan Bordotella bronchiseptica etkenine karşı yapılan aşıdır. Kennel Cough-Köpek boğmacası-Köpek barınak hastalığı olarak bilinen üst solunum yolu enfeksiyonu ve kronik öksürükle karakterize son derece bulaşıcı bir hastalıktır.

Kuduz aşısı uygulaması: Rabies virüsüne karşı koruma sağlamak amacıyla yapılan aşıdır.

Önemli not: Bu aşıların belirli bir programda uygulanması köpeğinizin hastalıklara karşı direncini arttırmakla birlikte başığıklık sistemini güçlendirerek daha sağlıklı yaşam sürmesini sağlamaktadır. Yavru köpeklerinizde uygulanan karma, corona, bronchine aşılarının tekrarının yapılması tam bir koruma sağlanması açısından çok önemlidir.